Korte geschiedenis van Grej of the day

In 2009 weet Micael Hermansson niet meer hoe hij zijn lastige klas geïnteresseerd kan krijgen. Bijna wanhopig doet hij nog één laatste poging. Hij schrijft een raadsel op het bord. ‘Waarom eten de ijsberen de pinguïns niet op?’
De klas valt stil. Tot Micaels verbazing. Micael krijgt de kans om te vertellen over de Zuidpool. De kinderen luisteren ademloos. En zo wordt een dagelijkse microles over een interessant onderwerp geboren. Micael noemt het grej of the day (ding van de dag).

Wist je dat Grej of the day nog maar heel kort in Nederland en Vlaanderen bestaat? Pas sinds vorig jaar groeit het razendsnel. Het toeval heeft daarbij een grote rol gespeeld.

2011 Micael geeft inmiddels twee jaar elke dag een grej. Nu gaat eindelijk een collega op school meedoen.

2015 Micael wordt leerkracht van het jaar in Zweden. Hij krijgt de gelegenheid om te vertellen over zijn methode. Een landelijke krant publiceert een interview en hij wordt uitgenodigd in een populaire tv-show.

2015 Micael start een Facebookgroep in Zweden. Inmiddels telt deze veertigduizend leden.

2016 Micael wordt uitgenodigd voor een Europese Tedx-lezing in Den Haag.

2016 Linda Mäki, een Nederlandse leerkracht met Finse roots, maakt op een studiereis in Zweden kennis met Grej of the day. Ze nodigt Micael uit om op haar school erover te vertellen. Linda en een paar collega’s gaan ermee aan de slag.

Micael geeft een les in Linda’s klas in Kudelstaart

2016 In Zweden verschijnt het eerste boek met 100 lessen.

2017 Grej of the day groeit hard in Finland

2019 Linda begint de Facebookgroep in Nederland. Ruim een jaar later zijn er twintigduizend leden.

2019 Linda en Micael zoeken een uitgever om de methode in Nederland en Vlaanderen te introduceren. Ze vinden uitgever Donald Suidman, die razend enthousiast is over het idee. Linda en Donald vertalen en bewerken het Zweedse boek met 100 microlessen. Intussen krijgen ze steeds meer vragen van leerkrachten die niet kunnen wachten tot het materiaal er is.

2019 In augustus verschijnt het bovenbouwboek in Nederland en Vlaanderen. Een grote groep enthousiaste leerkrachten gaat ermee aan de slag. Micael geeft een flink aantal lezingen in Nederland.

2020 Het middenbouwboek verschijnt in juni. Er zijn veel plannen in ontwikkeling voor nieuwe boeken, waaronder een kleuterboek.

2020 In september verschijnt een Engelstalig boek met 15 lessen. Er is al belangstelling in Frankrijk, Australië, Canada, Noorwegen, Turkije en India.

Leerkracht van het jaar 2015 met kroonprinses Victoria van Zweden