Waar vind je wow-feiten? (En alle andere vragen van het webinar)

Tijdens het webinar op woensdag 16 september 2020 kon je vragen stellen. Sommige vragen heeft Micael Hermansson direct beantwoord. Alle andere vragen beantwoorden we op deze pagina.

Onderbouw

My Dutch colleague wonders when the book for the younger years would be ready.

We gaan ervan uit dat dat in mei 2021 klaar is.

How to start with 4/5 year old? less minute talk? More pictures?

Goeie vraag! Daar hebben wij ook lang over nagedacht en over gesproken met deskundigen. Onlangs hebben we een poll in de facebookgroep gehouden hierover. Daaruit blijkt dat verreweg de meeste leerkrachten de huidige vorm van een verhaal met dia’s prima vinden voor kleuters. Maar je zou zeggen dat je voor de allerjongsten niet te veel moet praten en moet zorgen dat ze ook iets ervaren.

Ik zou graag starten met kindjes van 6 jaar. Tips voor deze jonge leeftijd?

Zie de vorige vraag. In de facebookgroep kun je dit soort vragen altijd kwijt, leerkrachten helpen elkaar graag.

Ik zou graag meer willen weten over het gebruik van GOTD bij kleuters. Komt dit nog aan bod? Ik ben helemaal nieuw met het ‘concept’.

Het kan prima bij kleuters, is de ervaring van veel leerkrachten. In het middenbouwboek staan ook veel presentaties die geschikt zijn voor kleuters. We zijn bezig met een speciaal kleuterboek.

Het raadsel

Ik heb een groep 4. Ik ben nu gestart met een GOTD 1x per week. Hebben ze dan te veel tijd om over na te denken of is dat geen probleem?

Bedoel je nadenken over het raadsel? Een week is erg lang. Geef het ongeveer twee dagen van tevoren. Je hoeft niet direct na de les het raadsel voor de volgende les te geven.

Hoe krijg je de leerlingen zover dat ze niet googlen op de clue?

Je kunt zelf raadsels maken met woorden erin die Google echt niet gaat linken aan het onderwerp. Of neem een foto of een rebus. Leerlingen bepalen hun eigen zoekstrategie, daar kun je weinig aan doen. Google is een goede route. Als je links vindt naar de presentatie, mail ons dan even een screenshot. Het is niet de bedoeling dat zoekmachines de presentaties kunnen indexeren.

Ik heb geen vraag, maar meer een opmerking. Graag wil ik iedereen erop attenderen dat het raadsel van grej #47 (uit het middenbouwboek) op internet leidt tot pornografische zoekresultaten.

Vervelend! We hebben het raadsel in de presentatie aangepast.

If you dont have the same group every day, can you dismiss the one day waiting time and give them like 5 mins to think about the clue instead?

Het is beter om meer tijd te geven dan 5 minuten. Het raadsel zet de hersens ‘aan’ en maakt nieuwsgierig. Laat dat gerust één of twee dagen sudderen. Er zijn tegenwoordig voldoende manieren om een raadsel te geven zonder dat je die dag voor de klas staat.

Onderzoek

Ik zou graag een scriptie schrijven over de grej. Ben super enthousiast en mijn leerlingen vinden het geweldig. Kunnen jullie me vertellen welke onderzoeken hij aan refereert zodat ik mijn scriptie wetenschappelijk kan onderbouwen.
Hier vind je meer over de wetenschappelijke onderbouwing: https://grejoftheday.nl/onderzoek-biedt-ondersteuning-voor-grej-of-the-day/
We gaan contact opnemen om te zien hoe we je kunnen helpen.

Over welke studie (Fins) spreekt Micael precies?

Dat hebben we hem gevraagd. Hij is nog aan het zoeken… Stuur hem anders even een mail: h_micael@hotmail.com.

De microlessen

Wat is de beste manier om de informatie als leerkracht over te dragen? Dia voor dia presenteren aan de hand van de steekwoorden of als één ‘mooi’ verhaal of op nog een andere manier?

Het beste werkt waarschijnlijk als jij het verhaal in je hoofd hebt, steekwoorden voor je neus en de dia’s alleen als ondersteuning gebruikt bij het vertellen.

‘The rest can come later’ Can you give tips for using the micro lesson for diving deeper into a subject/project that you are going to do sometime afterwards?

Een grej zit als het goed is vol met cliffhangers, zodat kinderen zin krijgen om meer ervan te weten. Ze komen terug in een andere les, of ooit op de middelbare school, of waar dan ook. Een grej is niet geschikt om heel diep op een onderwerp in te gaan.

Is het noodzakelijk dat je de kaarten bij de lessen gebruikt?

Wij vinden het gebruik van de kaarten een te krachtig werkend middel om het achterwege te laten. De kaarten maken visueel welke onderwerpen al zijn behandeld en dragen daardoor weer bij aan het onthouden van feiten. Maar belangrijker nog: ze laten verbanden zien tussen onderwerpen. In zijn boeken legt Micael dat overtuigend uit.  

Dit webinar gaat over het maken van een ppt. en vooral hoe het niet moet. maar hoe maak ik nu wel een grej?

In de boeken legt Micael dat stap-voor-stap uit. Heel kort samengevat: kies een gaaf onderwerp, bepaal de wow!-feiten, bouw je verhaal op rondom die wow!-feiten, maak een powerpoint die je verhaal met beelden ondersteunt.

Hoeveel feitjes gemiddeld kun je vertellen tijdens een GOTD als je deze zelf wilt ontwerpen?

Goede vraag. We denken dat je als leerkracht zelf goed kunt bepalen hoeveel feiten je kinderen aankunnen. Probeer eens een paar lessen van Micael in je klas, en trek dan je conclusies.

Is het goed om een grej in te zetten bij een onderwerp dat je gaat behandelen of is het beter om het als losse les aan te bieden?

Goede vraag! We zien in de praktijk dat leerkrachten graag grejs geven die aansluiten bij een thema waar ze toch al mee bezig zijn. Dat heeft niet onze voorkeur. Laat Grej of the day verrassend zijn! Dan blijft het eindeloos lang leuk. Als losse les dus.

Hoe/waar kun je goede wow facts vinden?

Dat is een hele kunst. En het is afhankelijk van je leerlingen en van wat je zelf wow! vindt en dus enthousiast kunt vertellen. De redactie die de lessen van Micael heeft bewerkt voor de Nederlandstalige markt is zeker anderhalve werkdag per les bezig geweest om ze goed in elkaar te zetten. Wat helpt is om je af te vragen: welk feitje gaan ze thuis vertellen? ‘Mam, wist je dat een blauwe vinvis …?’

Aantekeningen

Vorig jaar lieten wij de leerlingen steeds enkele zaken noteren over de Grej, maar is dit wel noodzakelijk? (bv. hoogte Eifeltoren, bouwjaar…)

Noteren kan geen kwaad maar is niet het doel. Zorg dat ze vooral de feiten onthouden die ze wow! vinden. Die kunnen ze ook opschrijven. Maar het is niet de bedoeling dat luisteren naar een grej veel werk is.

Micael geeft aan dat tijdens de presentatie kinderen alleen moeten luisteren, maar hoe zit dat dan met het maken van aantekeningen?

Micael vindt het maken van aantekeningen niet erg belangrijk. Hij wil inderdaad dat kinderen luisteren en genieten. Om het onthouden van de interessantste feiten te bevorderen, is het wel aanbevolen om na afloop wat aantekeningen te maken. Of een tekening. In het speciale werkboekje voor leerlingen is om die reden weinig ruimte voor aantekeningen. Het boekje geeft na een jaar wel een prachtig overzicht van wat er allemaal is behandeld.

Praktisch

Fantastisch dat er bij het boek zoveel kant en klare presentaties zitten. Helaas is het niet mogelijk om bij deze google-slides mijn presenter te gebruiken. Zijn de presentaties ook als powerpoint beschikbaar?

Als je presenter niet met de slides werkt, dan ligt dat aan de software van je digibord. Misschien kun je contact opnemen met de leverancier daarvan? De presentaties zijn niet als powerpoint beschikbaar. Dat heeft alles te maken met het auteursrecht. We weten dat er in het onderwijs veel wordt gekopieerd, ook al is dat lang niet altijd toegestaan.

Do you have to teach it first thing in the morning or could you do it after lunchbreak for example?

Dat mag je helemaal zelf weten. Wanneer het goed uitkomt en bevalt.

Overig

Hi Micael, I was wondering if you could see yourself combining friluftsliv and GOTD? Personally I find it difficult to set up GOTD in my class. Do you have any recommendations on how to introduce GOTD in a class?

We hebben Micael gevraagd naar friluftliv. Hij moest er naar googelen…
Je andere vraag is heel geschikt voor in de facebookgroep. Misschien kun je nog iets specifieker maken wat voor adviezen je zoekt?

Op welke manier kan ik mijn collega’s meekrijgen in de grej of the day?

Geef ze een grej! Vraag een kwartier op een studiemiddag, mail van tevoren een raadsel en laat ze zien hoe leuk het is? In het bovenbouwboek staat een grej over Grej of the day, maar je kunt natuurlijk elk willekeurig onderwerp nemen en na de les wat vertellen over GOTD. De animatie op de site helpt misschien ook?

Can we receive a hand-out of the PowerPoint?

Een goede presentatie, en dus ook een goede grej, draait om luisteren. Micael heeft zijn uiterste best gedaan om je aandacht vast te houden. Om die reden wilde hij ook niet dat er later kon worden teruggekeken. Dan zouden veel mensen met een half oog kijken, of helemaal niet. En om diezelfde reden is er ook geen handout en hoef je ook geen aantekeningen te maken. Je luistert en haalt er uit wat voor jou wow! is.

Straks hebben de groepen alle grej’s gehad. Wat dan te doen?

We blijven nieuwe lessen maken en publiceren. Ook leerkrachten maken zelf lessen en publiceren die. De kwaliteit daarvan is sterk wisselend, maar zeker na het webinar van gisteren verwachten we weer veel betere lessen. Op de site vind je een overzicht van de criteria voor een goede grej.

We werken aan een goed doorzoekbare database waarin al het materiaal te vinden is. Naar verwachting is die nog in 2020 klaar.

Any chance that the two books will be translated into English?

Er is net een Engelstalig boek verschenen met 15 lessen uit het bovenbouwboek. Het is bedoeld voor leraren wereldwijd om kennis te maken met de methode. Het is ook in Nederland te koop: https://betereboeken.nl/product/grej-of-the-day-knowledge-is-cool/

Micael had het in  het webinar over zwarte slides met witte letters. Die zouden meer impact hebben. De slides bij de boeken zijn alleen niet zo gemaakt. Hoe zit dat?

Wij hebben je vraag aan Micael voorgelegd. Hij had het op dat moment eigenlijk vooral over wat topsprekers op congressen en dergelijke doen. In een donkere theaterzaal. Hij is zich er van bewust dat het in een klaslokaal niet altijd even praktisch is in combinatie met het (felle) witte licht dat wij in klassen hebben. Zwarte slides met witte tekst kan je vooral eens gebruiken om het af te wisselen, om je ‘publiek’ te verrassen. In een goed verlicht klaslokaal werken zwarte letters op een witte achtergrond beter. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de ‘gewone’ witte slides met zwarte letters te behouden.