‘Over twee jaar gebruiken we alleen nog plaatjes’

In een serie uitverkochte lezingen besteedde Micael vorige week extra aandacht aan de powerpoint en de presentatie daarvan. ‘Over twee jaar gebruiken we alleen nog plaatjes’, voorspelt hij.

Micael op de Marnixacademie in Utrecht (foto Bianca de Wit)

Micael vertelde dat hij zich steeds meer realiseert dat een goede les geven eigenlijk gewoon storytelling is. Powerpoints met veel tekst werken niet. Iedereen gaat ze lezen, en niemand luistert meer naar de spreker.

Eigenlijk kun je veel beter alleen plaatjes gebruiken, stelde Micael. Liefst één tegelijk. Plaatjes zijn aantrekkelijker dan tekst. Onze hersenen onthouden informatie ook het liefst met beelden. En plaatjes leiden niet af van het verhaal dat de leerkracht vertelt.

Daarmee is Micael Hermansson een stuk radicaler geworden dan bij de lezingen die hij in mei gaf in Nederland en België. Toen waren korte zinnen nog toegestaan. ‘Ik wil niet te veel en niet te snel afwijken van wat de meeste leerkrachten gewend zijn’, zegt hij nu. ‘Maar als we serieus nemen hoe onze hersenen werken, dan denk ik dat we over twee jaar helemaal geen tekst meer in powerpoints stoppen.’

De powerpoints die elke leerkracht krijgt bij het boek Grej of the day worden binnenkort aangepast, met minder tekst. De tekst vind je uiteraard nog wel in het boek.