‘Ook in Frankrijk kan het groot worden’

Ze is aan het pionieren met Grej of the day in Frankrijk: De Nederlandse Saskia Schoor, leerkracht op een basisschool in Bretagne. We spraken haar even over hoe het gaat.

‘Via Facebook hoorde ik afgelopen zomer over Grej of the day. Ik vroeg in de Nederlandse groep of er ook iets in Frankrijk bestaat, en toen kreeg ik snel contact met Micael Hermansson, de bedenker. Ik heb toen de twee Nederlandse boeken gekocht en ben meteen na de vakantie begonnen.’

‘Ik werk op een kleine school in Bretagne en ik ben een van de twee leerkrachten die tweetalig lesgeeft, in het Frans en in het Bretons. Daar kiezen maar weinig kinderen voor, dus ik heb 16 kinderen, verdeeld over vier groepen. Grej of the day spreekt iedereen aan, het is leuk om allerlei kennis te geven en omdat het kort is, kan het er makkelijk bij.’

‘Ik heb in Nederland pabo en conservatorium gedaan. Als au pair ben ik naar Frankrijk gegaan en daar ben ik blijven hangen. Om de kans te vergroten dat ik hier een lerarenopleiding mocht doen, heb ik voor tweetalig gekozen.’

‘Ik gebruik bijna alleen de lessen uit de boeken, maar die beginnen een beetje op te raken. Af en toe maak ik een les zelf, en laatst heb ik er een paar uit de Nederlandse Facebookgroep vertaald. Gelukkig is net een collega ook begonnen. Nu kunnen we samen lessen maken.’

‘Met Micael heb ik afgesproken dat ik zou proberen om de methode in Frankrijk te verspreiden. Het lijkt me erg leuk als dat lukt. Ik ben een Facebookgroep begonnen, waar nu al meer dan 100 leerkrachten lid van zijn. In Frankrijk is dat lastiger, hier zit lang niet iedereen op Facebook.’

‘Ik heb ook voor elkaar gekregen dat een groot tijdschrift een verhaal heeft geschreven over Grej of the day, en sindsdien krijg ik geregeld vragen van leerkrachten. En ik heb een uitgever benaderd om de boeken uit te brengen. Er is interesse, maar de besluitvorming gaat langzaam. Ik hoop dat de boeken snel verschijnen.’

‘De presentaties vertaal ik meestal, maar als ik geen tijd heb, dan neem ik gewoon een Nederlandse presentatie. Dat vinden de kinderen ook grappig. Deze week heb ik de grej over de Deltawerken gedaan. Zo geef ik ook iets van mijn cultuur mee.’

‘Intussen zijn ook meer collega’s geïnteresseerd. Eerst zeiden ze: die kinderen zijn die raadsels vast heel snel zat. Maar ze zien dat de leerlingen er nog steeds enthousiast mee aan de slag gaan.’

‘Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat in Frankrijk. Grej of the day kan hier ook heel groot worden. Ik hoop dat ik daar aan kan bijdragen.’