Over Grej of the day

Grej of the day (grej = Zweeds voor ‘een ding’) begon in 2009 in het noorden van Zweden.
Leerkracht Micael Hermansson wilde zijn manier van lesgeven veranderen en deed literatuuronderzoek naar de hersenen en hoe mensen het meest effectief leren. 

Het resultaat was Grej of the day!

Dit is het recept:

-Trap elke ochtend/week af met een super korte, mindblowing microles. 8 tot 10 minuten is genoeg! Onderzoek toont aan dat dat de perfecte tijd is voor jonge kinderen.

-De dag vóór de microles krijgen de kinderen een raadsel mee naar huis. Bijvoorbeeld: ‘Systeem voor het lezen met vingertoppen’. De leerlingen haan nieuwsgierig naar huis en proberen het raadsel op te lossen, met hulp van ouders. (Literatuuronderzoek bevestigt dat het brein van probleemoplossend denken houdt en dat een niet afgemaakte taak het brein alert houdt).

⁃ Zorg ervoor dat je afwisselende onderwerpen aanbiedt. De ene dag/week gaat de Grej of the day over Neil Armstrong, de dag/week erna over diamanten en daarna over bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Dit maakt Grej of the day zo goed; de leerlingen zullen door de verscheidenheid aan onderwerpen nooit verveeld raken.  Je verrast ze steeds met coole kennis.

⁃ Na de microles krijgen de kinderen eenvoudig ‘huiswerk’ mee. Vertel wat je je nog herinnert van de Grej of the day aan minstens één ouder/volwassene. Eén of twee minuten over het onderwerp kunnen vertellen is genoeg. (Onderzoek laat zien dat het navertellen in de top drie staat van wat goed werkt bij het onthouden van informatie). 

Grej of the day verspreidt zich razendsnel over Zweden, Finland, Nederland, België en andere delen van Europa. Op dit moment zijn al meer dan 36.000 leerkrachten aan het ‘grejen’. Ook in Australië is het inmiddels ontdekt.

Micael is tegenwoordig fulltime spreker. Hij inspireert scholen met lezingen over Grej of the day! Kijk onder het kopje lezingen op de site om te zien wanneer Micael weer in Nederland is.

De beste manier om met Grej of the day te beginnen, is met één van de boeken van Micael. Daarin vertelt hij precies hoe het werkt en je krijgt enorm veel kant-en-klare lessen.